top of page
DSC_0786 copy2.jpg

Att träna med mens

Eftersom jag är av kvinnligt kön och har haft mens väldigt många gånger i mitt liv och dessutom har tränat med det många gånger, så tänkte jag upplysa och peppa mina fellow mensare om hur man kan ta sig igenom träningen trots mens, både vad gäller allt blod, men även all smärta och humörsvängningar. MEN även om detta mestadels riktar sig till kvinnor är ni män som läser detta välkomna att stanna och ta er igenom hela inlägget eftersom menstruationen påverkar de flesta kvinnorna i er omgivning, så läs och förstå oss bättre.

Jag börjar med den första och vanligaste frågan: Kan man ens träna när man har mens?

Ja! Det är faktiskt till och med rekommenderat att träna framförallt när man har mensvärk. Jag vet att det är det sista man vill göra när man ligger ner, krampar och bara vill äta, gråta och hata, men när man väl har satt igång kan träningen motverka alla dessa saker. OBS: har man extrema smärtor kanske det är bättre att ta en lugnare promenad istället. Mot krampar kan också yoga och stretching hjälpa bra. Man måste alltid lyssna på sin kropp och känner man att det verkligen inte går, att man kanske inte ens kan röra på sig, så skulle jag göra exakt hur jag känner. Känner jag att det inte går, så går det inte. Men för de gångerna då man bara har så pass ont att man kan röra på sig och inte mår allt för dåligt, go for it och rör på er.

Motverkar träning verkligen mensvärk?

Ja det kan det göra! För det första så kan man glömma av värken när man sätter igång och fokuserar på passet, vilket kan vara skönt. För det andra: vid ägglossningen börjar livmodern förbereda sig på att ta emot ett befruktat ägg och samlar ihop blod och näring i dess slemhinna. När inget befruktat ägg kommer måste den göra sig av med slemhinnan, vilket det gör genom att dra ihop sig. Krampen uppstår när den drar ihop sig så pass att blodcirkulationen blockeras.

När man sedan rör på sig och tränar lite ökar man blodgenomströmningen och livmodern kan slappna av och smärtorna lindras.

Dessutom så utsöndrar träning endorfiner som är kroppens naturliga smärtstillande medel och gör oss piggare och gladare.

Hur undviker man att det läcker igenom trosorna när man rör på sig mer än vanligt?

Det är väldigt individuellt hur mycket mens man får varje månad. Jag är en av de lyckliga som alltid har haft ett "normalt" flöde, men jag har även vänner som får jättelite eller extremt mycket mens. Så hur kan man skydda sig och undvika läckage?

*Tamponger - mina favoriter. Fångar upp allt innan det ens hinner komma ut. När man tränar skulle jag dock kombinera med en binda, kanske till och med en binda med vingar för att vara på den säkra sidan. Jag har också ibland känt att flödet har ökat när jag har rört på mig lite mer, så det är bättre att vara på den säkra sidan.

*Nattbindor - Ja, ibland räcker inte bara bindor med vingar. Och ja, har man nattbinda, borde man kanske inte ta de allra tajtaste träningsbyxorna, om bindan känns mer som en blöja och man inte trivs med det.

*Menstrosor - Det finns, jag lovar, jag har kollat upp det. Det ska fungera som ersättning för bindor eller tamponger, så jag tänker att om man inte gillar till exempel tamponger kanske man borde prova en menstrosa. Det finns till och med i icke-farmor-trosor-modeller! Detta vore ju bra om man får läckage och själva trosorna fångar upp det utan att man måste förstöra fina trosor som inte är till för blod. Smart.

Lycka till med träningen!

Källa: https://www.stc.se/learn/halsa/hjalper-traning-mot-mensvark/


 
 
 

コメント


Senaste inlägg
Arkiv
bottom of page